Mitä on taideterapia?

Varhaisimmat psykiatriset hoitomuodot kehittyivät 1700-luvun lopulla. Myös taideterapian juuret ovat tuossa ajassa. ”Moraalisen hoitamisen” traditio perustui utilitaristiseen filosofiaan, jonka mukaan taide vaikutti mieltäylentävästi ja sitä käytettiin myös osana hoitomahdollisuuksia joissain Britannian mielisairaaloissa jo 1800-luvulla. Taideterapia muovautui aikanaan hyvinkin kirjavista käytänteistä ja ”taidekerhotoiminnasta”, jota ohjasivat alun perin taiteilijat tai taidekasvattajat psykiatrisissa sairaaloissa. Ammatti perustuukin tieteen ja taiteen tekijöiden ponnisteluihin taideterapia hyväksi. Psykiatrit ja taiteilijat näkivät toiminnan hyödyt ja työskentelivät taideterapian käytön puolesta. Kehitys tapahtui varhaisvuosina Britanniassa ja Yhdysvalloissa leviten siitä pikkuhiljaa koko maailmaan. Suomessa taiteella on ollut sijansa psykiatrisessa hoidossa jo 1900-luvun alussa. Ensimmäiset säilyneet potilaiden tekemät työt ovat Helsingin Lapinlahden sairaalasta vuodelta 1908. Taidetta käytettiin sekä tunteiden ilmaisemiseen, että huomion kääntämiseen poispäin liiallisesta itsehavainnoinnista. Säännöllistä taidetoimintaa harjoitettiin sairaaloissa jo ennen vuotta 1965 ja kaikissa sairaaloissa toimintaa oli vuoteen 1973 mennessä. . Suomessa ensimmäiset merkittävät taideterapian kannattajat löytyivät psykiatreista. Ensimmäisen kokopäivätyön taideterapeuttina sai taiteilija Leo Mustonen vuonna 1968. Suomen Taideterapiayhdistys perustetiin vuonna 1974.

Taideterapian juuret

Mitä taideterapiakäynnillä tapahtuu?

Tavanomainen käynti koostuu yleensä alkukeskustelusta, jonka tarkoitus on luoda turvallista ilmapiiriä ja luottamusta. Haluan tutustua sinuun ja kuulla ajatuksistasi ja odotuksistasi käynnin suhteen. Kerrot niin paljon kuin sinusta on mukavaa. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. Jos alla on jo useampi käynti, vaihdetaan kuulumisia. Keskustelu voidaan myös aloittaa kuvasta, mikä madaltaa kynnystä jutella.

Tämän jälkeen pyydän sinua tekemään kuvan, joka ilmaisee senhetkisiä ajatuksiasi ja tunteitasi. Sinä valitset millä taidevälineillä haluat työskennellä. Valittavana on erilaisia puuvärejä, öljypastelliliituja,kuivapastelliliituja, akvarellivärejä, grafiittikyniä, temperavärejä, öljyväreillä, akryyliväreillä… Saat valita myös minkä kokoiselle paperille haluat tehdä. Taidetyöskentelyn aikana ollaan aluksi hiljaisuudessa, mutta voimme myös keskustella, jos niin haluat. Työskentelylle ei aseteta mitään tavoitteita eikä sen tarvitse edes tulla valmiiksi. Työlle ei ole mitään esteettisiä tai teknisiä tavoitteita: sen tarkoitus on kanavoida tunteita ja ilmaista sisintäsi.

Taidetyöskentelyn jälkeen keskustelemme kuvasta. Sinä saat kertoa sen minkä haluat ja minä kyselen tarkentavia kysymyksiä. En tulkitse kuvaa, vaan sinä kerrot millaisia merkityksiä kuvallesi annat. Taidetyöskentelystä nousee yleensä aiheita kuin itsestään. Tämä johtuu siitä, että taiteellinen työskentely ikään kuin huijaa mielen suojamekanismeja. Työskentely on kuitenkin turvallista, sillä usein emme kuvilla ilmaise mitään sellaista mihin emme olisi valmiita ja vaikka näin tapahtuisikin jätetään loppuun aina aikaa sulkea se mitä on avattu. Sinä myös määrittelet minkä verran haluat työskentelyäsi avata. Mitään ei kaivella tai pusketa väkisin.

Toisinaan voin tarjota pyydettäessä psykoedukaatiota, eli informaatiota mielen ilmiöistä, jotka perustuvat tutkittuun tietoon tai tutkimuksiin. Minulla ei kuitenkaan ole vastauksia sinun ongelmiisi, vaan vastaukset ja ratkaisut löytyvät sinusta itsestäsi. Tehtäväni ei myöskään ole diagnosoida ketään, sen tekee psykiatrian erikoislääkäri. Keskusteluissa fokus pidetään ratkaisuissa, toipumisessa ja toivossa. Työskentelyn jälkeen kerrataan keskustelun pääpiirteet ja asetetaan tavoitteet. Jos haluat voit saada jonkun aiheeseen sopivan kotitehtävän. Minä säilytän työt asianmukaisesti, kunnes työskentelymme on päättynyt. Aikaisempiin töihin voidaan palata prosessin aikana. En kerää tietojasi potilastietojärjestelmään, enkä kirjaa keskustelujen sisältöjä mihinkään järjestelmään.

Huomioithan, että workshopini ja yksittäiset kertakäynnit ryhmissä EIVÄT ole terapiaa. Ryhmät ovat taideryhmiä, jossa taideilmaisu voi olla terapeuttisia elementtejä sisältävää. Niissä keskitytään voimavarakeskeiseen, eteenpäin vievään ratkaisukeskeiseen työskentelyyn. Taideilmaisun välityksellä joskus tapahtuva stressiä tai psyykkistä jännitettä purkava kokemus ei myöskään vielä merkitse pysyvää muutosta, vaikka se voikin toimia alkusysäyksenä toivotulle muutokselle. On SINUSTA kiinni, oletko VALMIS työstämään haasteitasi ja löydätkö niihin ratkaisut. Minä voin AUTTAA ja TUKEA sinua kohti näitä ratkaisuja. Lähtökohtaisesti suosittelen aina 1–25 kerran prosessia yksittäisten kertojen sijaan.

Tarjoamani taideterapiapalvelut

Mitä taideterapia voi olla?

kuvallista työskentelyä valmiiden kuvien kanssa, kuvien tekemistä itse eri tekniikoin, muovailua, kehollista työskentelyä, musiikkia mielikuvaharjoitteita, tarinallisuutta, ja unien kirjoittamista ja kuvallistamista.

Services also in English or with translator (translator fee will be added).

  • Tutustumiskäynnillä tutustut minuun paremmin ja tunnustelet tunneilmapiiriä ja turvallisuuden tunnetta kanssani vuorovaikutuksessa. Tutustumiskäyntiä voit käyttää kaksi ensimmäistä kertaa, jotta voit selvittää haluatko sitoutua pidempään yhteistyöhön kanssani. Ratkaisukeskeisessä taideterapiaohjauksessa asiaa ja ongelmaa lähestytään luovan prosessin kautta. Asiakkaan töitä en analysoi tai tulkitse. Sinun ei tarvitse olla taiteellinen. Keskeistä on se, mitä merkityksiä kuvan tekijä itse töilleen antaa. Taideterapeuttinen työskentely lisää itsetuntemusta, vähentää stressiä ja saataa lieventää ahdistusta.

  • Ratkaisukeskeisessä taideterapiaohjauksessa asiaa ja ongelmaa lähestytään luovan prosessin kautta. Taideterapeuttisille lopputuotoksille ei aseteta laadullisia Vaatimuksia, vaan keskiössä on mielen hyvinvointia edistävä prosessi. Asiakkaan töitä en analysoi tai tulkitse. Keskeistä on se, mitä merkityksiä kuvan tekijä itse töilleen antaa. Taideterapeuttinen työskentely lisää itsetuntemusta, vähentää stressiä ja saattaa lieventää ahdistusta.

  • Ratkaisukeskeisessä taideterapiaohjauksessa asiaa ja ongelmaa lähestytään luovan prosessin kautta. Taideterapeuttisille lopputuotoksille ei aseteta laadullisia vaatimuksia, vaan keskiössä on mielen hyvinvointia edistävä prosessi. Asiakkaan töitä en analysoi tai tulkitse. Keskeistä on se, mitä merkityksiä kuvan tekijä itse töilleen antaa. Taideterapeuttinen työskentely lisää itsetuntemusta, vähentää stressiä ja saattaa lieventää ahdistusta. Pidempi aika mahdollistaa pidemmän ja rauhallisen taidetyöskentelyn.